Gå till innehåll

Folkkulturdag 2018


Här kommer en möjlighet att på ett trevligt och lekfullt sätt få vara med att testa på att spela och sjunga med - och även lyssna till - fantastiska lokala musiker!
Ta med hela familjen!

Program på Folkkulturdagen på Norra Berget torsdag 26 juli 2018:

 • Hemslöjden har öppet hus i Östbergsgården hela dagen.
 • 12.00–13.30: Workshop med FolkUngar, för barn 6-12 år.
  Gratis för alla! Ingen föranmälan.  Lokal: Danslogen.
 • 14.00–17.00: Workshop i spelpipa (framför allt härjedalspipa) med Mats Berglund och Göran Månsson.
  Ta med pipor i G dur och A moll svävande. Ta även med egna blåsinstrument som inte är härjedalspipa. Det finns också pipor till utlåning om man vill prova. Kursavgift 150 kr. Lokal: Danslogen.
 • 19.00: Konsert med gruppen Viva Colombia: Alexis Duran slagverk, Wolfgang Duran klarinett och altsaxofon, Daniel Gomez bas. Traditionell colombiansk musik. Lokal: Danslogen.
 • 20.00: Konsert med Mats Berglund och Göran Månsson. Ett spännande möte där två musiktraditioner möts. Vi får höra hur musik färdats genom landskapen i den västsvenska traditionen. Lokal: Danslogen.
 • Entré för båda konserterna tillsammans: 100 kr
 • Efter konserter: Jam för alla som vill vara kvar och spela tillsammans.
 • Mat/Fika finns att köpa på bl.a. Café Gesällen, Gullgården och Grankotten.
 • Karta: Hitta på Norra Berget

Medverkande:

FolkUngar
FolkUngar är ett projekt med syfte att ge barn i skolan en direkt känsla av musikglädje och sug efter att spela mer. Fyra folkmusiker och pedagoger har sedan 2013 spelat med drygt 26000 barn. På ett enkelt och lustfyllt sätt har barnen fått möta folkmusik, samspel och sväng i FolkUngars workshops, föreställningar och läger. Mer info finns på www.folkungar.se.

Mats Berglund, Arvika
En av musikerna bakom skivan ”Härjedalspipan” .Betydelsen av forskningsarbetet och inspelningen av flöjtspelmannen Olof Jönssons (1867-1951) som gjordes i början av 90-talet kan inte här beskrivas. Man väckte liv i ett bortglömt instrument och Mats arbete har gjort att vi idag kan spela instrument och de gamla låtarna från Härjedalen i en högst levande tradition. Mats är också en skicklig fiolspelman.

Göran Månsson, Sundsvall och Haverö
Grundare av Folk Flute Academy i Haverö, där han ordnar pipkurser med deltagare från hela världen – alltid fulltecknade. Har ivrigt arbetat för att föra traditionen att spela pipa vidare genom åren. På ett nyskapande sätt, bl.a. med uruppförande av den första härjedalspipkonserten fär pipa och orkester av Mats Edén (lärare i komposition vid Musikhögskolan i Göteborg) samt den nyutkomna skivan ”Ol´jansa” tar han härjedalspipan in i framtiden. Göran har spelat i många olika konstellationer och medverkat i ett flertal skivor.

Gunnar Stenmark, Ås
Piporna som används är tillverkade av Gunnar Stenmark, flöjtbyggare och riksspelman på härjedalspipa, som bor i Ås utanför Östersund. Gunnar har gått i lära hos flöjtbyggaren Oskar Olofsson, som var med och startade återupplivandet av härjedalspipan på 90-talet. Gunnar har sedan dess tillverkat hundratals pipor och utvecklat instrumentet i olika modeller. Flöjterna säljs numera över hela världen. Gunnar är en våra riktigt stora traditionsbärare och har stor betydelse för alla pipspelare.