Gå till innehåll

Uppspelning Anmälan Information


Anmälan er här:  Anmälan

Uppspelningen:
Uppspelningar sker i konstellationer om två till tre personer som, var och en, utför hela uppspelningen på samma instrument. Det är konstellationen som helhet som erhåller medalj när avsedda poäng på varje nivå har uppnåtts. Har en eller flera medlemmar i konstellationen redan erhållit medalj på aktuell nivå utgår diplom. Samma person kan delta i flera uppspelningar, förutsatt att denne byter konstellation.

Uppspelningarna sker under lördag förmiddag. Varje konstellation spelar två låtar och uppspelning kan ske på alla akustiska instrument och sång.

Vid uppspelningstillfället berättar gruppen om sitt val av låtar, tankar kring arrangemang och annat som kan vara av vikt vid bedömningen.

Under lördagseftermiddagen finns möjlighet för uppspelande grupper att träffa juryn och höra deras utlåtande. Utdelning av medaljer sker på lördagskvällen. De grupper som erhållit medalj förväntas spela en låt.

Uppspelningsavgift:
350kr

Bedömningsgrunder:
Låtval    1–2 poäng
Värnande om låtar i folkmusikstil. Traditionella eller nyskapade.

Renhet och tekniskt utförande    1–5 poäng
Bedömningen sker av utövarnas färdigheter på sina instrument med avseende på karaktäristik och spelteknik för låten i fråga.

Rytm och stil    1–5 poäng
Bedömningen sker med hänsyn till den för låten karaktäristiska rytmen och stilen.

Samspel    1–10 poäng
Samspel, samklang och arrangemang bedöms och utgör en viktig förutsättning för helhetsintrycket.

Medaljer:
Medaljerna finns i valörerna brons, silver och guld samt Stora samspelsmedaljen. Medaljerna erövras i tur och ordning.
För brons krävs 12 poäng
För silver krävs 16 poäng
För guld krävs   20 poäng
För Stora samspelsmedaljen krävs 20 guldpoäng i tre år med samma konstellation.

Jury:
Uppspelningarna bedöms av en jury bestående av tre medlemmar som för varje uppspelning utses av MFF:s styrelse. Juryns utslag är utan appell.

Historik:
Medelpads folkmusikförbunds Samspelsmedalj instiftades vid Norrländsk Spelmansstämma i Sundsvall 1963 och är unik i sitt slag i Sverige. Medaljen syftar till att uppmuntra och belöna gott samspel mellan två eller tre verksamma spelmän. Sedan 2013 sker uppspelningarna vid arrangemanget Samspelshelgen i Sundsvall.